Smarta tips när du fotar med mobilen

Mobilen är för väldigt många den enda kameran i deras ägo. Och det går knappast att neka att utvecklingen av mobilkameror har blivit riktigt fantastiska de senaste åren. Men bara för att du har en mobil med en riktigt bra kamera betyder inte automatiskt att du alltid kommer att få bra bilder. Hur du använder den är fortfarande en mycket stor del av det slutgiltiga resultatet. Och här delar vi med oss av några praktiska tips.

Använd tillbehör och hjälpmedel

Trots att mobilen i sig kan klara av väldigt mycket, kan du fortfarande förbättra din upplevelse genom tillbehör och hjälpmedel av olika slag. Och det finns riktigt bra alternativ på marknaden idag. Exakt vad som kommer hjälpa dig mest kan förstås bero mycket på vad det är du vill fota och under vilka omständigheter.

Ta alltid flera bilder

Något du absolut ska göra till praxis är att aldrig nöja dig med att bara ta en bild av ditt motiv. Med bara en bild löper du alltid risken att ha missat något som annars kunde ha gjort det till något riktigt speciellt. Ta därför alltid flera bilder och välj sedan ut den bästa.

Tänk mer på ljuset

Ljuset har en väldigt stor effekt på dina bilder. Speciellt när du är utomhus. Att alltid vara medveten om var du har ljuskällor och lära dig hur de påverkar bildresultatet kommer vara väldigt värdefullt för din förmåga att ta riktigt bra bilder. Om du fotar personer kan du också prova om du får ett bättre resultat om de står i solen eller i skuggan. Skuggan kan vara ett bra val om ljuset runtomkring är mycket skarpt.

Centrera inte alltid ditt motiv

Något som snabbt kan få dina bilder att se mindre intressant ut är du alltid har ditt motiv i mitten på fotot. Använd dig istället av det gyllene snittet och placera motivet något åt sidan. Titta gärna runt efter saker i omgivningen som kan göra bilden mer intressant och försök att få med så mycket av det du kan i samma foto.