Mobilen och utlandsresor

Mobilen följer ju med oss var vi än går idag. Få skulle nog kunna tänka sig att åka utomlands utan mobilen. Men det finns också några saker man bör tänka på angående mobilen när man reser ut i världen.

Behövs adapter?

Att hålla mobilen laddad är ju ett krav för att kunna fortsätta använda den. Men som många säkert redan vet är det inte alla länder som har samma sorts eluttag som här i Sverige. Av denna anledning bör man alltid kolla upp vilken standard som gäller i landet man tänkt resa till. Om inte ens kontakt fungerar i deras uttag bör man skaffa sig en adapter innan avresan.

Roamingavgifter

Med ett svenskt abonnemang kan man använda mobilen fritt inom hela EU utan att behöva oroa sig för extra roamingavgifter. Men i länder som varken är med i EU eller ESS kommer mobilanvändningen ofta bli högre. Tänk på att dessa avgifter även kommer att gälla för mobilanvändning under flyg- och båtresor då de inte är uppkopplade till ett markbundet mobilnät, utan kopplas upp till ett satellitsystem. För säkerhetens skulle bör man alltid kolla med sin operatör vad som gäller i landet man planerat resa till.